2014. február 21., péntek

Még mielőtt lelépnél



Üdv!

Ma folytatom a mire-figyeljünk-költözésnél listát, melynek az első és legpontosabb pontját a legutóbbi bejegyzésben boncolgattam atomjaira. Ha az megvan, akkor ezek már mennek lendületből is.
Amennyiben nincs konkrét munkahely, ahol várnak rátok, a második legfontosabb dolog az ütős önéletrajz. ( Ha van előre megbeszélt munkahely, akkor is jó ha van önéletrajz, mert nem egy és nem kettő magyarral jöttem egy géppel szombaton, és ők még mindig a városban tengnek-lengnek munkaidőben, mert "komplikációk adódtak". Az, hogy ez kinek a hibája az teljesen irreleváns.)
Én személy szerint rettenetesen előretekintően most vasárnap írtam meg az angol önéletrajzomat, 25 percet vett igénybe, mivel ez is olyan dolog aminek csak nekiállni nehéz, viszont a Google itt is a barátod. Én most itt masszőr és pincérnő önéletrajzokat csináltam magamnak, most erről írok, Valószínű, hogy egy festőnek, egy kéményseprőnek, vagy egy kardiológusnak más szempontok szerint kell felépítenie az önéletrajzát. De remélem azért tudok segíteni valakinek, valamennyit :)

A jó önéletrajz egy lapos. Akkor is ha a gimiben nem úgy írtad meg, akkor is ha nem fér rá minden, akkor is ha neked így is nagyon tetszik. Az ok egyszerű. Az üzletvezetők elfoglalt emberek, rahedli munkával, alkalmazottakkal, bürokratikus ajándékcsomagokkal. Annyi kedvük van idegen bevándorlók egyediségre-törekvő csilli-villi cv-jét olvasgatni, mint a gyerekeknek hajat mosni.
Nem azért írok cv-t mert trendi mindent angolul mondani. hanem mert itt így hívják. A cirruculum vitae kifejezés rövidítése. Remélem nem haragszotok meg, de a továbbiakban így fogom emlegetni, mert rövidebb mint leírni, hogy önéletrajz, és az ör pedig valahogy elég szarul hangzik nekem.

Azt a kérdést illetően, hogy rakjunk e képet a cv-be vagy ne nagyon megoszlanak a vélemények.
A nemmel szavazók pártját olyan érvek támasztják alá mint például az előítélet.
Igen, sajnos itt is emberből van az ember, és szomorú de megeshet, hogy ránéznek a képedre és azt gondolják: túl fiatal, túl öreg, túl szép, túl szakállas, túl barna a haja, mosolyog, nem mosolyog, miért mosolyog, túl vidám, ide ne jöjjön örömködni, miért van kivágott fölsőben, jajdejó hogy kivágott fölsőben van, mi az a fradis zászló, minek örül még mindig, nem tetszik a fültágító, áhá, szóval tetovált, lázadó huligán, egy férfinak ne legyen hosszú haja, egy nőnek ne legyen rövid.

Az igennel szavazóknak viszont igazat kell adnom abban, hogy ha mutatsz magadról egy olyan képet amit Te is szívesen nézel (és ilyet a legtöbbünknek nehéz találni, de nem lehetetlen), akkor könnyen megnyerheted vele a megfelelő személyeket. Az olyan munkákhoz ahol emberekkel kerülsz kapcsolatba fontos a mosoly. Nem vicsorgás. Mosoly. Próbáljatok nem a tavaly szilveszteri buliról választani képet. Sorsdöntő a jó háttér, a jó megvilágítás, az előnyös testtartás, és a jó színek.

A nevedet írd fel a bal felső sarokba. Ha nem akarod, hogy a vezetéknevedet szólítsanak, akkor ajánlom h az angol szórendet használd (Dorottya Huszti). Ha van kép akkor az a jobb felső sarokba kerül. Név megvan. Enter. Cím, telefonszám, email. Enter. Személyes összegzés ( Personal Summary ). Ez az önéletrajzod leglehengerlőbb része kell, hogy legyen mégpedig azért, mert 10ből 6szor a cv-ket nem olvassák tovább. Elmondom mit akarnak itt hallani tőled. Azonnali kezdés, terhelhetőség, sokéves tapasztalat, (minimum) közepes angol nyelvtudás, keményen dolgozás, egyedül és csapatban történő munkára való képességek. Mint magyar, jogunk van dolgozni az unió bármely tagállamában, és ezt is biggyesszétek ide mert ez nagy előny, a többi kontinensről érkező, nem mindig jól szituált, és korántsem mindig barátságos bevándorlókkal szemben.

A maradék fél lapra kerül a munkatapasztalat, végzettség, személyes adatok referenciák.
A munkatapasztalat ha lehet a megpályázott munkakör felé orientálódjon.
Ha például masszőr vagy pincérnő szeretnél lenni, akkor felesleges odaírnod, hogy egyébként te kitűnő karosszérialakatos vagy, mert ugyan lehet h egyszer valaha valaki a hasznodat veszi majd egy műhelyben, de addig ez az információ senkit sem érdekel.
A tanulmányokról is elmondható ugyanez. Ha csak nem egy világhírű általános iskolába és gimibe jártál akkor nem kifejezetten mérvadó hogy hol végezted el ezeket az iskolákat. Ha viszont nincs diplomád, vagy szakmád mindenképpen írd be a gimit mert nagyon üres lesz nélküle ez a rész.
Személyes adatok: Születési hely, cím, nyelvtudás, esetleg számítógépes ismeretek, hobbik.
A referenciáknál mindig ugyanaz a mondat szerepel "Available on request", vagyis kérésre odatolod eléjük egyébként nem szokták kérni.


Az önéletrajzról ennyit.
Próbálom rövidre zárni ezt a részt, hogy azt is olvashassátok végre h mi az isten történik TÉNYLEG itt velem.

Ha van hova menni és van önéletrajz is ( és nyilván anyagi tőke + repülőre beszállókártya amihez ugye interneten becsekkoltál és nem felejtetted el) akkor minden tárgyi feltételed megvan ahhoz, hogy indulj. Mielőtt elmész azonban nem fogod megúszni a kötelező okmányiroda kört.
EU-s TB KÁRTYA ! Ingyen van, bármikor kellhet, és a Teve utca 1/A-ban néhány órás várakozás után, helyben megkapod.
Útlevél, személyi. Iiiiiigeeeeeen,tuuuuuudom, hogy ez egy tagállam, de akármikor elveszítheted bármelyiket, és akkor már késő lesz fogni a fejed, h azt a 4 ill. 7500 forintot sajnáltad, és most ezért ragadtál egy idegen országban.
Anyakönyvi kivonat. fura lehet, de ismerek olyat akitől kérték már. Banki referenciával ugyanez a helyzet. Az otthoni csekkeket, számlákat, előfizetéseket is jobb lerendezni.

Legyen egy jó bőröndöd, ha lehet belső zárral. Az sem baj ha nincs, az Auchanban 179 Ft-ért olyan pöpec folpackot lehet kapni, hogy csak na, és nem kell 3000 pénzért a ferihegyen fóliáztatni.

Szánj rá időt, és köszönj el a családodtól. Mindenkitől. Köszönd meg nekik, hogy felneveltek, szerettek, szeretnek, hogy segítenek, hogy bíznak benned, hogy melletted állnak. Tölts velük minőségi időt, ne csak egy átugrás, vagy egy telefon legyen a búcsúzkodás, mert cudarul meg fogod bánni. Ezúton is köszönöm minden családtagomnak , hogy ennyi odafigyelést és szeretetet kaptam tőletek, nagyon sokat jelentetek nekem és szeretlek titeket!

A barátokkal detto ugyanez a helyzet. Szerencsésnek mondhatom magam, fantasztikus barátaim vannak, és az elmúlt két hétben( és az előtt is ) olyan élményekkel gazdagították az életemet amelyeket valószínű soha nem fogok elfelejteni. Nem mindenkit búcsúztatnak ennyire lelkesítően és ennyi szeretettel és nem mindenki mondhatja el magáról, hogy a barátai akár Grazig, sőt Albániáig is elmennének érte :)

Köszönöm nektek lányok és fiúk, elképesztő emberek vagytok, és elmondhatatlanul örülök , hogy megismertelek és a barátaimnak nevezhetlek Benneteket!

Mára ennyi skacok!
Szeretnék köszönetet mondani így utólag minden blogolvasónak, nem hittem volna , hogy ennyien lesztek, elmondhatatlanul jól esik, és nagyon köszönöm mindenkinek a figyelmet, az érdeklődést, a kedves szavakat! :)
Igyekszem méltó maradni ehhez a színvonalhoz, hogy továbbra is érdekeset adhassak :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése